Архів блогу

четвер, 28 лютого 2019 р.

STM32

Оновлено 04.06.2019

   Невелике пояснення, що то є і для чого.
   Відео створювалось для документування прогресу вивчення програмування мікроконтролерів, зокрема STM32. До цього було знайомство з Arduino. Додам для ясності, що знайомство з Arduino включає і плати розробки з 8-ми бітними мікроконтролерами AVR, і програмне забезпечення для роботи з текстом програм, з записом програм в м\к, з відлагодженням програм, і саму мову програмування.
    Профільної освіти в мене дифіцит, але є бажання, тому при нагоді, в Китаї, були придбані плата з STM32F051 та TJC HMI дисплей (посилання не проспонсовані і в результаті буде їхня відсутність 😆😂😃)  для тренувальних дослідів. Процес тривав близько 2 місяців, іноді щоденно, іноді через тиждень. Вивчати потрібно було до надміри багато. Наприклад документація на м\к, її декілька тисяч сторінок загалом і ще й на англійській мові, яку я в свою чергу "ніколи в очі не бачив" тобто ніколи не вивчав, не вчив і навіть мимо в школі не проходив (ага в моїй школі вивчення англійської то був пріорітет лише особливих). Далі дисплей, мало того, що він буквально китайський, так в ньому є своє програмне забезпечення яке потрібно програмувати під свої потреби в програмі на китайській мові.
За тим мова програмування "С" при чому в чистому вигляді.
  З деяким часом технічні моменти були розставлені по місцях і вибір методу зупинився на інтернет уроках по бібліотеці "HAL"  в складі налаштовувача "STM32CubeMX" програми-середовища розробника "Atollic TrueSTUDIO". В якості програматора для м\к та екрану виступив звичайний USB-UART перетворювач на FT232, відповідно відлагодження програм відбувалось не, як в людей, а через термінал. 
   До цього всього додалось вивчення UART протоколу, реалізація його бібліотекою HAL та опрацювання даних двома м\к, дисплея і підослідного STM32F051.   
   На відео видно робота та опрацювання меню з переходами в підменю за посиланнями, опрацювання команд двома м\к, одночасна обробка даних двох датчиків, один з яких потенціометр, інший то встроєний в STM32 термістор для визначення температури кристалу ну і трохи "фірмового" сарказму. 
   Сама програма написана криво, не вірно, не грамотно і робить не буде! Хоча судячи з відео це вже є завершений макет пристрою. І, так, не можу сказати, що все вищеописане вивчено хоч якоюсь мірою, та процес триває, головне бажання та можливості. Наступним кроком повенен бути людяний прогарматор з відлагодженням, куча літератури, та багато часу.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар